Anhörig: det börjar synas att vi närmar oss jul och högtid, det märks av att det är mycket folk i affärer, och systembolaget kan säkert berätta om försäljningsrekord här i Malå. Julgranen är tänd på det lilla torget, lampor lyser upp mörka trädgårdar, då vi ännu saknar den vita snön. Som anhörig och i ensamhet utan följande, släktingar i grannbyar, eller nära anhörig till dig så känner jag mig utanför, och jag blir ledsen när jag lämnar dig. Jag är irriterad över att man slarvat, när man bäddat din säng på morgonen. Jag blir arg för att du har två blöjor på dig, jag frågar om man tvättat dig, får ett tveksamt svar.  Jag förstår din frustration när jag föreslår dusch, i det kyliga toarummet. Både du och jag är ledsna, vi gråter en skvätt, håller om varandra försöker hitta något positivt att hänga upp dagen på. Tog med en jul stjärna till ditt fönster, och några röda kulor att få din blick att stanna, en stund få lite lugn, och kanske ett leende. Orsaken är att julen nalkas och vi bor på var sitt håll. Jag är dessutom ensam, ingen att bolla din situation med, ingen släkting som kan avlasta. Min ork håller på att sina. Det låter som en klagan, en uppgiven het, en ensamhet som det faktiskt är. Jag har så många frågor, om varför det är på det ena eller andra sättet, vad din rädsla består i, varför du anser vatten som en plåga och reagerar så aggressivt, till och med mot mig trots att du säger att du älskar mig. Att anpassa sig som anhörig gäller i alla lägen och att, vid minsta fel kommer din hjärna att reagera våldsamt, det har till och med förorsakat att personal vägrar. personal som skall vara utbildad på liknande situationer. Mina grubblerier är för enkla för att förstå. Just idag, var dagen som jag inte önskat mig.